Sunday, February 27, 2011

65 burgerdoden bij aanvallen NAVO-ISAF in Kunar in Oost-Afghanistan

NAVO-aanvallen in Ghaziabad in de oostelijke provincie Kunar hebben vorige week aan 65 burgers het leven gekost. Dat blijkt uit onderzoek van een Afghaanse overheidscommissie.

Militaire operaties van de NAVO-ISAF vergden de levens van 21 jongens, 19 meisjes, 10 vrouwen en 15 mannen. De 40 kinderen zijn 13 jaar en jonger.

De NAVO ontkent dit aantal slachtoffers en voert een eigen onderzoek uit. Een woordvoerder van de verdragsorganisatie beweert dat er mogelijk zeven tot negen burgers gewond raakten.

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft het doden van de burgers scherp veroordeeld. Burgerslachtoffers doen zijn bewind, dat gesteund wordt door buitenlandse troepen, geen goed. Hij legt dit soort verklaringen al jaren af.

De Onafhankelijke Afghaanse MensenrechtenCommissie (Afghanistan Independent Human Rights Commission) en de Verenigde Naties onderzoeken ook de zaak en hebben hun rapporten nog niet afgerond.

De afgelopen twee weken zijn bij aanvallen van opstandelingen en buitenlandse troepen meer dan 200 Afghaanse burgers omgekomen.

Dit is volgens Afghaanse functionarissen het hoogste aantal in een kort tijdsbestek sinds de oorlog in oktober 2001 begon.

Zie ook:
NAVO doodt 64-burgers in Kunar
200 burgerdoden in Afghanistan in 2 weken