Wednesday, March 2, 2011

NAVO doodt negen kinderen bij luchtaanval in Kunar in Oost-Afghanistan

Inwoners van het district Manogai in de Oost-Afghaanse provincie Kunar hebben gezegd dat dinsdag bij een luchtaanval van de NAVO negen kinderen zijn omgekomen.

De doden zijn kinderen, tussen de 10 en 15, die hout aan het sprokkelen waren in de onherbergzame vallei, zo vertelden inwoners aan het Afghaanse nieuwsagentschap Pajhwok. Ze vrezen dat het dodental hoger kan liggen.

De politiecommandant van Kunar zei dat negen kinderen onder de 14 zijn gedood in de plaats Mano Gai in Darreh Ye-Pesh.

De NAVO International Security Assistance Force (ISAF) zegt dat de personen die werden gedood in de Nanglam Vallei militanten van de Taliban zijn.

De troepenmacht spreekt over een aanval met twee raketten op een van hun bases in het district Darreh-Ye Pesh, in de buurt van de grens met Pakistan. Deze werd beantwoord met luchtaanvallen en indirect vuur.

De districtspolitie heeft een team naar het gebied gestuurd om de zaak te onderzoeken. Ook de NAVO heeft gezegd een onderzoek in te stellen.

Het persbureau Associated Press meldt dat woensdag honderden mensen hebben gedemonstreerd tegen de dood van de kinderen.

De ISAF zegt dat hun aanval werd uitgevoerd na een aanval van opstandelingen op een basis in Manogai. De soldaten bleven ongedeerd, vervolgens werden negen aanvallers gedood.

Vorige maand kwamen volgens een Afghaanse onderzoekscommissie 65 burgers in de provincie Kunar om het leven bij NAVO-aanvallen in het district Ghaziabad. De NAVO beweert dat er mogelijk 5 tot 7 burgers gewond raakten.