Wednesday, March 2, 2011

Excuses NAVO voor dood 9 Afghaanse kinderen bij aanval in Kunar

Update 04-03-2011: De gezant van de Verenigde Naties voor Kinderen en Gewapende Conflicten heeft donderdag opgeroepen tot een grondige militaire evaluatie van procedures naar aanleiding van deze luchtaanval.

Generaal Petraeus, de commandant van de NAVO-ISAF-troepenmacht in Afghanistan, heeft zijn verontschuldigingen aangeboden voor de aanval van een NAVO-helikopter waarbij dinsdag negen kinderen omkwamen in de provincie Kunar.

De negen jongens, tussen de 7 en 12 jaar oud, werden geraakt door vuur van de helikopter toen ze onder een boom hout aan het sprokkelen waren in het district Darah-Ye Pech.

Aanvankelijk beweerde de NAVO dat er negen militanten waren gedood die een NAVO-basis hadden beschoten.

Petraeus zegt dat de bemanning van de helikopter verkeerd was geïnformeerd over de plek die moest worden aangevallen.

“De ISAF aanvaart de volledige verantwoordelijkheid voor deze tragedie en zal diepgaand onderzoeken hoe dit kon gebeuren, en zal proberen dat zoiets niet meer kan plaatsvinden,” zo meldt een woordvoerder van de ISAF-veiligheidsmacht.

Petraeus verklaarde: “Deze doden hadden nooit mogen vallen, en ik zal persoonlijk mijn verontschuldigingen aanbieden aan president Karzai als hij terug is van zijn reis naar Londen.”

Hij zei “dat de aanvalsvoorwaarden onlangs waren aangescherpt”. Hij heeft nu bevel gegeven om de instructies opnieuw door te nemen.

Wanneer de feiten van het onderzoek daarvoor aanleiding geven, zullen er passende maatregelen worden getroffen, waaronder als dat nodig is disciplinaire maatregelen.

President Hamid Karzai en mensenrechtenorganisaties leveren al jaren kritiek op de vele burgerslachtoffers die buitenlandse troepen in Afghanistan maken.

Volgens een Afghaanse onderzoekscommissie kwamen vorige week bij aanvallen van de NAVO in de provincie Kunar 65 burgers om het leven, waaronder 40 kinderen. De NAVO zegt dat er 5 tot 7 gewonden vielen onder de burgerbevolking.

Zie ook
NAVO doodt negen kinderen in Kunar
65 burgerdoden bij aanvallen NAVO in Kunar