Sunday, March 6, 2011

Excuses NAVO-ISAF en VS onvoldoende na dood kinderen bij luchtaanval Kunar

De Afghaanse president Karzai heeft zondag de verontschuldigingen van de NAVO-ISAF-commandant en de Amerikaanse president Obama niet genoeg genoemd nadat negen kinderen bij een luchtaanval van de NAVO zijn gedood.

De kinderen kwamen vorige week om in het district Darah-Ye Pech in de noordoostelijke provincie Kunar.

Karzai vindt excuses onvoldoende. Hij vroeg de Amerikanen om “in naam van het Afghaanse volk een eind te maken aan het doden van burgers”. Hij zei dat de Afghanen het niet nemen dat er burgers worden omgebracht.

“De mensen zijn moe van deze dingen en verontschuldigingen en veroordelingen helen geen pijn,” zo zei Karzai.

De kinderen werden vorige week dinsdag gedood toen ze brandhout aan het sprokkelen waren en onder vuur werden genomen door een NAVO-helikopter, die ze had aangezien voor opstandelingen.

De NAVO zei dat de bemanning van het toestel een verkeerde locatie op had gekregen om aan te vallen.

President Obama en generaal Petraeus, de commandant van de NAVO-ISAF-veiligheidsmacht, hadden hun verontschuldigingen al aangeboden. De NAVO heeft de verantwoordelijkheid voor de dood van de kinderen op zich genomen.

Demonstraties
In Kabul hebben zondag honderden mensen gedemonstreerd naar aanleiding van de tragedie. De BBC meldt dat de demonstraten de NAVO en de Taliban beide veroordelen voor het doden van burgers.

Tijdens de betoging werden borden meegedragen met daarop leuzen als: “Bezetting is gelijk aan moorden en vernietiging.”

In de internationale media wordt ruim aandacht besteed aan de gebeurtenis.

Onacceptabel
Karzai maakt al jaren duidelijk dat hij het volstrekt onacceptabel vindt dat buitenlandse troepen Afghaanse burgers doden. Het ondermijnt ook zijn gezag, omdat zijn regering wordt gesteund door buitenlandse militairen.

De president heeft herhaaldelijk gezegd dat de NAVO en de VS-coalitie hun acties beter moeten coördineren. Hij wil dat ze helemaal geen burgers doden.

Vorige week riep de Speciale Gezant voor Kinderen in Conflicten van de Verenigde Naties op om een grondige militaire evaluatie van de procedures van luchtaanvallen.

Burgerslachtoffers zorgen voor grote wrijvingen tussen Afghanen en de buitenlandse militairen die in het land aanwezig zijn.

Video
In deze opname zegt de Afghaanse president dat hij de verontschuldigingen van de Amerikanen vertrouwt, maar dat het Afghaanse volk een eind wil aan burgerslachtoffers die ze maken.