Sunday, March 27, 2011

Taliban ontvoeren tientallen politieagenten in Kunar in noordoosten Afghanistan

De Taliban beweren dat zij zaterdag een groep van 50 agenten gevangen hebben genomen in de noordoostelijke Afghaanse provincie Kunar. De politie heeft bevestigd dat ongeveer 50 agenten zijn ontvoerd.

De agenten hadden juist hun opleiding afgerond. Toen ze het opleidingskamp verlieten liepen ze in Chapa Dara in een hinderlaag van de opstandelingen.

"De agenten reisden in een konvooi en waren op het moment van de aanval buiten dienst, in burgerkleding en ongewapend," aldus de plaatselijke autoriteiten.

Ze keerden terug uit de naburige provincie Nuristan waar ze hun salaris hadden opgehaald, zo vertelde de provinciegouverneur Jamaluddin Badr aan het persbureau Reuters.

Maar generaal Shams-ul-Rahman Zahid, de politiecommandant van de provincie Nuristan, heeft verklaard dat de groep bestond uit “jongeren” die politieagent wilden worden maar nog niet aangenomen werden.

Dat schrijft The New York Times. Ze reisden door Kunar nadat ze een politietrainingscentrum hadden verlaten in het district Nurgaram in de provincie Nuristan. Hier was ze verteld dat er geen plaats was.

Het is niet ongebruikelijk dat over gebeurtenissen in Afghanistan verschillende lezingen rondgaan.

De Taliban hebben in een verklaring gezegd dat het lot van de agenten in handen ligt van een militaire raad in het gebied.

De militanten zeggen dat de politiemannen werden gevangengenomen in de buurt van het centrum van het district Kandi. Ze kwamen uit de provincie Nuristan en toen ze het gebied naderden kregen ze te maken met een verrassingsaanval.

Ze moeten in elk geval beloven dat ze in de toekomst niet meer voor de politie zullen werken, zo zei Taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahid. Hij zei: "De Taliban Shura in de oostelijke zone zal een besluit nemen over de gevangenen."

Onder de gevangenen bevinden zich officieren.

De opstandelingenbeweging claimt nog steeds dat ze de rechtmatige regering zijn van het Islamitische Emiraat Afghanistan, zoals het land tijdens het Taliban-bewind van 1996 tot en met 2001 heette.

Afghaanse media hebben intussen gemeld dat de Taliban de gijzelaars willen ruilen tegen 12 kameraden die gevangen zitten.

Dramatische ontwikkeling
Een inwoner van het gebied vertelde een dramatisch verhaal. De politie had aanvankelijk de Taliban-strijders ontwapend, maar gaven hun de wapens weer terug nadat ze tot een overeenkomst waren gekomen.

Maar later werden de agenten zelf in een hinderlaag gelokt en opgepakt, toen de Taliban in de meerderheid waren.

De Taliban verdeelden de 50 gevangenen in kleine groepjes en houden ze vast op onbekende locaties.

De onherbergzame provincies Nuristan en Kunar grenzen aan Pakistan en staan bekend als erg gevaarlijk.

De autoriteiten proberen met hulp van islamitische leiders en ouderen in de provincie de agenten weer op vrije voeten te krijgen.